Griffon Belge (b/t) bilde fra SKK

Petit Brabancon (bilde fra SKK)

GriffonBruxelloise (bilde fra SKK)

Om griffon

Griffon Bruxelloise (fra SKK)

http://www.nmhk-griffon.net/document.htm?doc=196571

Om Griffonen:

Griffonen stammer fra en svært gammel belgisk rottehund (Chien Barbu som betyr skjegget hund). Rasen er avbildet på kunstverk allerede i første halvdel av 1400-tallet. Dagens Griffon er ett resultat av innkrysning av forskjellige raser. Det er en del spekulasjoner på hvilke raser, men man vet med sikkerhet at Affenpinscher, Dvergpinscher, Mops og King Charles Spaniel er blandet inn. På denne måten har man oppnådd kort snute, den runde hodeformen og den livlige personligheten til rasen. Ett annet resultat ble at det også dukket opp korthårede valper i kullene. De korthårede valpene ble i en periode fjernet som uønskede individer. Etter hvert fikk man heldigvis opp øynene for de flotte kvalitetene til de korthårede valpene. Det ble bestemt å godkjenne dem under navnet Petit Brabancon. Pr i dag er det tre varianter av Griffon. Petit Brabancon som finnes i fargene rød, sort og sort/tan, Griffon Belge som er strihåret og finnes i fargene sort og sort/tan, Griffon Bruxellois som er strihåret i fargen rød. Det avles på kryss av variantene og d.v.s at man kan få alle variantene i ett og samme kull.

 Hunden er småvokst (3,6-6 kg) og finnes i fargene rødbrun, sort, og sort & brun (black and tan). Griffon Belge og Griffon Bruxelloise har enstri pels som må nappes, Petit Brabancon har en kort (maks 2 cm), glatt tilliggende og glinsende pels. Antatt levealder er ca. 12 – 14 år.

Rasen regnes som oppvakte, balanserte, våkne, stolte og robuste. Kroppen er så godt som kvadratisk i formen. De har god benstamme, men er samtidig elegante i sine bevegelser og i sin konstruksjon. De drar til seg oppmerksomhet på grunn av et nesten menneskelig ansiktsuttrykk og flate nese. 

Griffoner blir ofte nært knyttet til sine eiere. I hjemmet er den full av vitalitet, våken, og gir beskjed hvis det kommer personer på døren. De knytter seg raskt til familien, og går godt sammen med andre hunder. Rasen er ikke treningskrevende, men den trenger mosjon. Litt lek innendørs er også god trim. Da er det smart å ta en kortere tur, og heller ta en ny senere. Griffoner er lærevillige og gjør det bra på lydighetskurser, agility m.m. 

Avlsanbefalinger

http://www.nmhk-griffon.net/Helseavlsanbefalinger

Raseutvalget har bestemt følgende avlsanbefalinger pr april 2015:

 1. Hunder som skal brukes i avl bør delta på minimum 2 offisielle utstillinger med resultat VG eller bedre, for å sikre minimumskvalitet opp mot rasestandard.

 2. Avlshunder bør PL-sjekkes (DogWeb) minst før første parring, f.eks i 2-årsalder.

 3. Begge foreldre bør øyelyses før første parring, det anbefales at nyeste øyelysingsattest ikke er eldre enn et år ved senere kull. 

 4. Veterinær bør lytte på hjertet og gjøre en generell helseundersøkelse som resulterer i helseattest før parring, gjerne i forbindelse med årlig vaksinering.

 

Stripping av Griffon

Griffon Belge (b7t) bilde fra SKK

STRIPPING AV GRIFFON BELGE OG GRIFFON BRUXELLOIS

 

 

En enkel innføring i stripping av Griffon Belge og Griffon Bruxellois før utstilling. Husk at pelskvalitet kan variere fra hund til hund. Noter ned fra gang til gang hvor lang tid din hund bruker på å komme i ”rett” kondisjon.

Skjemaet er kun en veileder!

 

 

1.      1. UKE

Stripp ben, helt opp til ”albuen“. Stripp litt oppover knærne, men ikke på yttersiden av lårene, men oppover benet. Når dette er utvokst grer og du pelsen oppover på forbena skal den være helt tett. En ideell pelslengde er når pote og ben går i et.

 

2.      ETTER 2 UKER

Stripp nakke, ca. 2cm bredt. Ved å strippe denne først fremhever du nakken som skal være lett buet. På nesten alle hunder kjenner du kuperingspunktet på halen. Stripp fra dette punktet og resten av halen.

 

3.      ETTER 4 UKER

Strekk en rett linje fra øye til nederste kant av øret, alt nedenfor er skjegg. Stripp hode, kropp og resten av halen.

 

4.      ETTER 6 UKER

Stripp fra forbena mot halsen ca. 1 cm. Annenhver dag. Når du tar siste rest på siden tar du hele brystet. Dette for å fremheve halsen som skal være lang. Stripp så høyt opp at når du grer skjegget oppover, skal ikke noe bøye seg ned igjen.

Nå skal du også strippe hunden bak.

 

5.      ETTER 9 UKER

Stripp bak på bakbeina ned til hasen. Vinkelen på hunden kommer bedre frem. Fra hasen og ned stripper du ikke, bare pynt på denne. Stripp hårene ved øret som vokser motsatt vei på hodet. Undersøk om hunden har underpels på ørene, da må dette taes nå. Ta vekk skjegget 1 cm. Fra øret og oppover. Stripp skjegget, slik at det blir rundt og pent.

 

6.      ETTER 11 UKER

Hunden skal finpyntes. Pynt over neseroten. Ta ørene. Rundt ørene skal det ikke være noe pels som er utenfor. Hold halen buet over ryggen. Hvis pelsen på haletippen er for lang, bruk efileringssaks. Dette gjøres også bak i skjørtene. Gre pelsen på bena oppover, bruk efileringssaks loddrett rundt potene. Da Griffonen har lett for å stå med forbena noe utover, klippes det mer på utsiden.

 

7.      12. UKE (utstillingsdag)

Skal du stille hunden over flere uker, må du finpynte til hver utstilling. Har pelsen blitt for tykk eller for lang, får du den penere ved å strippe bort noen hår.

 

For å få en meget pen pels, tar du bort underullen når den nye pelsen er kommet.

Husk at pelsen vokser foreter om vinteren enn om sommeren.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

 

ENKEL STRIPPING

  1. 1.    Stripp beina (kun foran på lårene).
  2. 2.    Etter ca 4 uker stripper du kroppen, hale og buk. Ikke hodet og bryst
  3. 3.    Etter ytterlige 2 uker stripper du hodet, brystet og neserota.
  4. 4.    Ca 1 uke før utstilling finpusser du. Klipp rundt ørene og potene. Litt bak i skjørtene og finpuss halen som beskrevet over.  

FCI 080 Griffon bruxellois

Rasestandard Griffon Bruxelloise

FCI 081 Griffon belge

Rasestandard Griffon Belge

FCI 082 Petit brabancon

Rasestandard Petit Brabancon